En compliment de la legislació europea us informem que aquesta web utilitza tecnologia de cookies. Les dades enmagatzamades s'empran amb la finalitat de millorar la vostra experiència en aquesta web com, per exemple, recordar les vostres preferències sobre determinades funcions. close

Categories

Informació

Factors de Risc Cardiovascular i  Malaltia Arterial Perifèrica MAP

Factors de Risc Cardiovascular i Malaltia Arterial Perifèrica MAP

 (2091)    (1)    0

  Index Turmell Braç

La malaltia arterial perifèrica (MAP) es desenvolupa quan les arteries s'obstrueïxen amb placa, que són dipòsits de greix que limiten el fluxe de la sang a les cames. Al igual que les arteries obstruïdes del cor, les arteries obstruïdes de les cames incrementen el sirc d'atac de cor o al cervell.

Moltes persones poden patir MAP sense sapiguer-ho ja que l'acumulació de placa a les cames no sempre presente símptomes. Moltes persones que tenen símptomes, tals com dolor a les cames, no els reporten ja que creuen que són part natural de l'envelliment o que es deuen a una altra causa.

La prevalença de la malaltia arterial perifèrica MAP, tot i que majoritàriament asimptomàtica, és molt alta en persones amb malaltia cardiovascular establerta en altres territoris així com en aquells en prevenció primària amb factors de risc cardiovascular. Estudis epidemiològics han confirmat que els factors de risc majors (diabetis, hipertensió, tabaquisme i hiperlipèmia) estan implicats en un 80-90% de les malalties cardiovasculars.

  • 1 de cada 3-4 diabètics tipus 2 presenta MAP
  • El 20% al 40% pacients amb hipertensió arterial tenen MAP
  • Un de cada 2-3 pacients amb cardiopatia isquèmica o ictus isquèmic tenen MAP.

Sexe

La prevalença de la MAP, tant simptomàtica com asimptomàtica, és més gran en els homes que en les dones, sobretot en població jove, ja que en edats més avançades es va reduint aquesta diferència fins gairebé igualar-se.  

Edat

És el principal marcador de risc de MAP. S'estima que la prevalença de claudicació intermitent en el grup de 60-65 anys és del 35%. No obstant això, en la població 10 anys més gran (70-75 anys), la prevalença s'incrementa fins a arribar a un 70%.

Tabac

Més del 80% dels pacients amb MAP són o han estat fumadors. El tabac augmenta el risc d'aquesta malaltia en 2-6 vegades.

Diabetis

La diabetis és un factor de risc no només qualitatiu, sinó quantitatiu, ja que per cada augment de l'1% de l'hemoglobina glucosilada es produeix un increment del 25% en el risc de MAP.

Hipertensió

És el factor de risc cardiovascular més freqüent i es relaciona amb la presència de malaltia cardiovascular, inclosa la MAP.

Dislipèmia

Hi ha un increment del risc de desenvolupar MAP associat amb alteracions del metabolisme lipídic. S'ha comprovat que el tractament de la hiperlipèmia redueix la progressió de la MAP i el desenvolupament d'isquèmia crítica.

Factors emergents

Hiperhomocisteinemia

Les alteracions en el metabolisme de la homocisteïna constitueixen un important risc de arteriosclerosi i, especialmente MAP. Fins a un 30% dels pacients joves amb MAP presenta hiperhomocisteinemia.

Insuficiència Renal crònica

Els pacients amb insuficiència renal crònica presenten major prevalença de MAP. En l'últim consens sobre tractament de la MAP es reconeix que la malaltia renal crònica és un factor de risc de MAP.  

Marcadors Inflamatoris  

La inflamació és important per a l'inici i la progressió de la MAP. Els valors de proteïna C reactiva (PCR) en els pacients amb MAP establerta s'han mostrat com un marcador de risc de futurs esdeveniments cardiovasculars. .

Hiperviscositat sanguínia i estats d'hipercoagulabilitat i hiperfibrinogenemia

Nivells alts Fosfatasa alcalina Fòsfor, Uricèmia

______________________________________

Guía española de consenso multidisciplinar en Enfermedad Arterial Periférica de extremidades inferiores 2012

Guía de práctica clínica Enfermedades arteriales periféricas (ESC 2012)

Su comentario ha sido enviado con éxito. Gracias por comentario!
Deja un comentario
Captcha
Comentarios de Facebook